متاسفانه در جامعه افراد بسیاری دیده می شوند که به دلیل تهدید دست به انجام اعمالی که باب میل شان نیست، برای حفظ آبرو و شرف خود و خانواده شان میزنند.
در اسلام مقوله جرم تهدید با امنیت پیوستگی شدیدی دارد. زیرا امنیت را به نبودن تهدید، تعریف کردهاند. در این صورت تهدید عبارت است از هر پدیده ای که امنیت را در حوزه های مختلف خدشه دار می کند و قانون برای مرتکب این جرم، مجازاتهایی در نظر گرفته است.
تهدید به صورت فردی نخواهد بود، بلکه گستره ای وسیع اعم از اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی دارد. در این مقاله از سایت گروه حقوقی دادگستران نگین عدالت در مورد تهدید و جرم تهدید صحبت خواهیم کرد. پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
تهدید در زبان فارسی به معنای ترساندن شخصی می باشد. در تهدید شخص، تهدید شونده به انجام کاری وادار یا از انجام کاری نهی می شود. در واقع در این نوع تهدیدها فاعل را مطیع و فرمان بردار از تهدید کننده می کند.
وکلای مجرب گروه حقوقی دادگستران نگین عدالت، تاکید دارند که نوع جرم تهدید قابل مطرح نیست. بلکه باید استرس و ترس حاصل از تهدید در مباشر جرم او را مصمم به ارتکاب جرم تهدید کند.
در قانون اسلامی گفته می شود که:
هر گاه شخصی، شخص دیگری را تهدید به قتل یا ضررهای نفسی، ضرر های شرفی، ضرر های مالی و یا افشای سر و یا رازی نسبت به خود آن شخص، بستگان و نزدیکان او کند، اعم از اینکه در این میان تقاضای پول و یا انجام کاری را کند، به 74 ضربه شلاق یا 2 تا 24 ماه زندان محکوم خواهد شد.
حال در ادامه این مقاله برای شما درباره ضرر نفسی، ضرر شرفی، ضرر مالی و افشای اسرار صحبت خواهیم کرد.
هر تهدیدی که عاقبت آن، رساندن ضرر به جسم شخص مقابل و یا خانوادهاش باشد. مانند: تهدید به بریدن اعضای بدن شخص و یا نزدیکانش، تهدید به کتک زدن شخص.
هر ضرری که به آبرو و شرف انسان وارد شود، جز ضررهای شرفی به حساب می آیند. مانند: افشای شایعاتی در مورد خانواده، افشای مشکلات مالی شخص، افشای چند همسره بودن شخص و افشای مشکلاتی در شغل شخص، هم جزو جرم تهدید می باشد.
در پاسخ به این سوال که ضرر مالی چیست؟ می توان گفت در کل ضرر مالی، مربوط به اموال و حقوق مالی افراد است. مانند: تهدید افراد به آتش زدن خانه، تهدید افراد به سرقت از اموال شان، تهدید افراد به شکاندن شیشه خانه.
افشای موضوعی که مربوط به زندگی شخصی فرد می باشد و آن شخص علاقه ای به دانستن دیگران از این سر ندارد.
مانند: افشای عکس ها و فیلم ها و ویس های شخص، افشای صداهای ضبط شده شخص بدون داشتن اجازه (که این خود مجازات جدایی دارد)، افشای رابطه جنسی شخص.
مقاله پیشنهادی: جرم توهین و افترا چیست؟
طبق قانون، جرم تهدید زمانی اتفاق می افتد که به قتل یا ضرر های مالی، شرفی ، نفسی و یا افشای اسرار نسب به شخص یا بستگان و نزدیکان شخص باشد.
اگر فردی شخصی را تهدید کند، حتی اگر به تهدیدی که کرده است، عمل نکند، مجرم شناخته می شود و باید برای او مجازاتی، تعیین و مشخص شود.
خواسته تهدید کننده مهم نیست. تهدید کننده امکان دارد، درخواست مال کند و یا این که بخواهد تهدید شونده کاری را انجام دهد و یا از انجام کاری نهی شود.
از مهمترین مواردی که برای اثبات جرم تهدید مورد استفاده قرار می گیرد، شهادت شاهد است. (یعنی شاهدی باید باشد که به تهدید، تهدید کننده شهادت دهد.) این در صورتی است که تهدید به صورت لفظی صورت گرفته باشد.
از دیگر مواردی که برای اثبات تهدید مورد استفاده قرار می گیرد، ارائه مدارک و مستندات محکمه پسندی به دادگاه است.
مواردی چون عکس، فیلم، صوت، پیامک، چت و اسکرین شات از شبکه های اجتماعی از مدارک قطعی نمی توانند باشند. اما می توان آنها را برای کمک به رای نهایی قاضی در دادگاه ارائه شود. برای کسب اطلاع از مجازات فحاشی در فضای مجازی کلیک کنید.
متاسفانه بسیار دیده می شوند، زنان و دخترانی که تهدید به پخش فیلم و عکس های خصوصی شان می شوند. در بسیاری از مواقع به دلیل تهدید، تهدید شونده برای حفظ آبرو و شرف خود و خانواده اش مورد اخاذی قرار می گیرد. اگر شخصی به وسیله سیستم های رایانه ای یا مخابراتی، فیلم یا عکس و صوت دیگران را تغییر دهد و بدون اجازه از شخص آن را منتشر کند. به حبس از 91 روز تا 2 سال، یا جزای نقدی از 5 تا 40 میلیون ریال یا هر دو محکوم می شود.
پیشنهاد وکلای مجرب گروه حقوقی دادگستران نگین عدالت این است که از تهدید نترسیده و قربانی خواسته های تهدید کننده نشوید. زیرا با باج دادن نه تنها تهدیدها از بین نرفته بلکه با گذشت زمان و اثبات ضعف شما این تهدیدها ادامه دار می شوند.
وکلای نگین عدالت پیشنهاد می کنند که ابتدا باید هوشمندانه دنبال مدرکی باشید تا بتوانید جرم تهدید را اثبات کنید و در نهایت با گروه حقوقی دادگستران نگین عدالت تماس گرفته و با مشاورین ما مشورت نمایید.
تهدید شخص باید واضح باشد. یعنی تهدید کننده باید به وضوح شخص تهدید شونده را به قتل یا ضرر های شرفی، ضرر های مالی، ضرر های معنوی و یا افشای راز تهدید کند، به نحوی که قاضی با دریافت مدارک و مستندات ارائه شده، به تهدید پی ببرد.
اگر شخصی به دیگری بگوید، حسابت را می رسم و یا کاری می کنم که مرغان آسمان به حالت گریه کنند، به طور واضحی تهدید به شرف و آبرو انسان آورده نشده، پس نمی توان به عنوان تهدید استفاده کرد.
سوال: آیا جمله دهنتو گل می گیرم، در پیامک و شبکه های اجتماعی تهدید به حساب می آید؟
با توجه به این که در این جمله به طور قابل مشخصی تهدید شونده به ضرر های شرفی، ضررهای مالی و … تهدید نشده است، پس نیاز به تشخیص قاضی دارد.
سوال: مجازات جرم تهدید دیگران برای اخذ سند یا نوشته چیست؟
در خصوص مجازات تهدید دیگران برای اخذ سند و یا نوشته، شلاق و یا 2 تا 24 ماه زندان است.
شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با مشاورین حقوقی گروه حقوقی دادگستران نگین عدالت تماس گرفته و از مشاوره حقوقی رایگان ما استفاده نمایید.
از سراسر کشور جهت استفاده از مشاوره در مورد امور کیفری، حقوقی، خانواده، ثبتی با شماره های درج شده تماس گرفته و با مشورت با مشاوران ما اقدام به رفع مشکلات خود نمایید.