خانواده


انسان موجودی به‌ تبع مدنی است و از دیرباز همواره نیاز به زندگی در جامعه داشته و دارد . اولین اجتماعی که انسان در ان چشم می‌گشاید خانواده است ، در این اجتماع کوچک گاهی رابطه‌ی افراد با مشکل مواجه می‌شود و رفع این مشکلات نیازمند یک سری قوانین و مقررات خاص می‌باشد . در این مقاله سعی شده تا توضیح مختصری از مسائل حقوق خانواده و مرجع صالح رسیدگی‌کننده به دعاوی ناشی از ان در اختیار شما مخاطبان گرامی  قرار گیرد .

خانواده در حکم اولین نهاد اجتماعی اهمیت فوق العاده ای دارد . قوام جامعه با استحکام خانواده ارتباط مستقیم دارد . به همین ترتیب ، حقوق خانواده و دعاوی خانواده به نسبت سایر رشته‌های حقوق اهمیت فراوانی دارد . دعاوی خانواده پر تعدادترین پرونده‌های موجود در محاکم قضایی هستند که به دلیل مشکلات و دشواری‌های موجود در دعاوی خانواده روندی بسیار طولانی دارند.

مهمترین این نوع پرونده ها که در دادگاه‌ها مطرح می‌شود ، عبارتند از : طلاق ، طلاق توافقی ، مهریه ، نفقه اجرت‌المثل ، حضانت.

متاسفانه به دلایل مختلف اقتصادی و اجتماعی و … آمار پرونده‌های طلاق در دادگاه‌ها رو به افزایش است و با توجه به درگیری عاطفی زوجین و فرزندان و نیز خانواده‌های آن‌ها معمولا روزهای ناخوشایندی برای هر دو طرف دعوی به وجود می‌آید . تلخی ماجرا با وجود فرزندان و مسائل مربوط به حضانت آن‌ها نیز دو چندان می‌شود .

بنابراین، یکی از بهترین اقداماتی که زوجین در هنگام طرح دعوی در زمینه دعاوی خانواده می‌توانند انجام دهند،  مشاوره حقوقی تخصصی و سپردن کار به وکیل متخصص است.

مزایای استفاده از وکیل در پرونده‌های خانواده

با استفاده از وکیل خانوادگی، فرایند طلاق بدون نیاز به حضور موکل انجام می‌شود . پرونده‌های طلاق به دلیل مشکلات ناشی از روابط مخدوش شده طرفین و طرح دعاوی مختلف علیه یکدیگر مانند مهریه، نفقه، اجرت‌المثل، عدم تمکین، اعسار، عسر و حرج و … زمان زیادی را از طرفین می‌گیرد . علاوه بر این در اکثر موارد ، هر کدام از طرف دعوی با وجود آنکه حق با آنها است به دلیل طرح دعوی اشتباه و یا لایحه نویسی ناقص از گرفتن حق خود باز می‌مانند . بنابراین لازم در پرونده‌های طلاق لازم از مشاوره حقوقی و وکیل متخصص استفاده شود تا هم زمان رسیدگی کاهش یابد و هم دغدغه افراد کمتر شود.

پرونده های طلاق توافقی

روند طلاق توافقی ، علی رغم تصور زوجین فرایندی است که حتما باید با وکیل متخصص مشاوره حقوقی صورت گیرد . زیرا در طلاق توافقی باید توافق طرفین بر سر مسائل مختلف نظیر مهریه ، نفقه ، جهیزیه ، حضانت و سایر شروط تنظیم گردد. در بسیاری از موارد ، افراد بر اثر ناآگاهی، مواردی را تعهد می‌کنند که از عهده آن‌ها خارج است و روند طلاق توافقی عملا با شکست روبرو می‌شود . بنابراین ، توصیه می‌شود که در طلاق توافقی حتما با وکیل مشورت گردد . با استفاده از وکیل ، طلاق توافقی بدون نیاز به حضور زوجین انجام می‌شود که می‌تواند در کاهش زمان و آرامش خاطر افراد موثر باشد. بیشتر بخوانید: مراحل طلاق توافقی

پرونده های درخواست طلاق از طرف زوجه

با توجه به این که در قانون کشور ما ، حق طلاق به مرد داده شده ، گرفتن طلاق از سوی زنان بسیار سخت و مشکل است و زن باید دلیلی محکمه پسند برای این موضوع داشته باشد ، حال آنکه در بسیاری از موارد با وجود دلیل امکان اثبات آن بسیار سخت است . در اینجا حضور یک وکیل خوب می‌تواند بسیار راهگشا می‌شود . وکیل می‌تواند با طرفین و به خصوص شوهر صحبت کرده و در صورتی که راهی برای ادامه زندگی نباشد، دو طرف را به سمت طلاق توافقی سوق دهد.

پرونده های مطالبه مهریه و نفقه

مهریه و نفقه ، پرونده‌هایی هستند که برای به اجرا گذاشتن آن‌ها باید از مشاوره حقوقی استفاده نمود . زیرا در صورتی که درست عمل نشود، زوج با وجود تمکن مالی با درخواست اعسار و پذیرفته شدن عملا از پرداخت به موقع مهریه سرباز می‌زند . بنابراین، در پرونده‌های مهریه و نفقه حتما از وکیل استفاده نمایید. مقاله پیشنهادی: ابرا مهریه

پرونده های حضانت فرزندان

پرونده‌های حضانت یکی از پرونده‌های دشوار است . چرا که دو طرف با وجود مشکلاتی که با یکدیگر دارند، در اغلب موارد وابستگی عاطفی شدیدی به فرزند خود دارند که سپردن حضانت را به یک سمت سخت و دشوار می‌کند . در این موارد نیز استفاده از مشاوره حقوقی بسیار مفید است . وکیل متخصص در امر حضانت با هر دو طرف گفتگو و با استفاده از دانش خود و روانشناسی هر دو سمت ، می‌تواند دعوی را به نفع موکل خود به پایان برساند.

قانون حمایت از خانواده در بخش دادگاه ها

در قانون جدید حمایت خانواده ، قوه قضائیه به تشکیل دادگاه خانواده ملزم شده است . فصل اول این قانون به دادگاه خانواده اختصاص یافته است. مرجع مزبور دادگاهی اختصاصی است که از صلاحیت ذاتی ویژه برخوردار است. همچنین صلاحیت محلی این مرجع نسبت مراجعی که قبل از تصویب قانون ، به اختلافات خانوادگی رسیدگی می کردند تغییراتی یافته است . هم چنین در قانون جدید، نقش قاضی مشاور زن اهمیت بیش تری یافته است.
از نظر آیین دادرسی ، اختصاصی دانستن دادگاه خانواده به این معناست که دادگاه عمومی صلاحیت رسیدگی به دعاوی خانواده را ندارند . منحصراً دادگاه‌های خانواده صلاحیت رسیدگی به دعاوی احصا شده در قانون را دارند . اگر دادگاه عمومی رسیدگی به دعوایی را در صلاحیت دادگاه خانواده بداند ، قرار عدم صلاحیت بنفع دادگاه اخیر را صادر می‌کند . در حالی که بر اساس قانون ( اختصاص تعدادی از دادگاه ها به دادگاه های اصل ۲۱ قانون اساسی ):

شعبه‌ای از دادگاه عمومی ، که شرایط رسیدگی به اختلافات خانوادگی را ندارد ، باید قرار امتناع از رسیدگی صادر کند.