در این مقاله از سایت موسسه حقوقی نگین عدالت به بررسی قانون جدید چک خواهیم پرداخت. پس اگر شما نیز درگیر دعاوی مربوطه به چک هستید این محتوا مناسب شماست.
اسنادی مانند چک و سفته برای هریک از ما آشنا میباشد. چک یکی از اسناد عادی است که روزانه هریک از مردم، جهت انجام بسیاری از کارهای خود از جمله انجام انواع معاملات، خریدوفروش و… استفادههای بسیاری از آن مینمایند. چک جز آن دسته از اسنادی میباشد که پس از روی کار آمدن و فراگیر شدن آن به علت سهولت در انجام بسیاری از کارها با استقبال تعداد کثیری از مردم علیالخصوص تجار و کسبه روبرو شد. استفاده از چک و دریافت و صدور آن نیازمند آگاهی و اطلاع از قانون آن میباشد؛ چرا که در غیر اینصورت، استفادهکنندگان از چک را با مشکلات و دردسرهای عظیم و بیشماری مواجه خواهد کرد. قانونگذارما برای هرگونه استفادهای از چک، قوانین خاصی را وضع کردهاست که دانستن آن کمک بسیاری به ما جهت استفاده از این سند خواهد کرد. پیشنهاد میکنیم مقاله دعاوی مربوط به چک و چک برگشتی را هم مطالعه کنید.
حال خوب است بدانید که قوانین چک، برای اعتباربخشی هرچه بیشتر به آن و به حداقل رساندن بسیاری از مشکلات و کلاهبرداریهای ناشی از آن ازجمله کاهش صدور چک بلامحل و…، قوانین چک را در سال ١٣٩٧ با تصویب مجلس شورای اسلامی دستخوش تغییراتی کرده که این تغییرات از ابتدای سال ١۴٠٠ لازمالاجرا میباشند.
شاید نام چک را با عنوانهایی چون قباله، برات و حجت نیز شنیده باشید. همانگونه که پیش از این گفته شد، چک یکی از مهمترین و پراستفادهترین اسناد عادی تجاری در هر کشور از جمله کشور ما ایران به شمار میرود و در حقیقت نقش بسزایی در نظام اقتصادی کشور را دارا میباشد، بگونهای که بیش از نیمی از پرداختهای سالانه توسط چک انجام میپذیرد.
خوب است بدانید که چک انواع گوناگونی را شامل میشود. چکهای بانکی هم توسط اشخاص عادی و هم توسط بانکها صادر میشوند. حال در ادامه به انواع مختلف چکها خواهیم پرداخت.
با توجه به آنچه که گفته شد، چک توسط بانکها نیز صادر میشود که در ادامه به ذکر هریک از انواع آن میپردازیم.
چک تضمینی رمزدار یا چک تضمینشده یکی از انواع چک میباشد که توسط بانک صادر میگردد. همانطور که از نامش نیز میتوان دریافت، این نوع چک کاملا از سوی بانک برای فرد گیرنده چک تضمین میشود، بطوریکه حتی اگر حسابِ صاحب حساب چک، خالی نیز باشد یا به اندازه کافی دارای وجه نقد نباشد، گیرنده چک با مراجعه به هریک از شعب بانکی صادرکننده چک میتواند، مبلغ چک را دریافت نماید.
چک بین بانکی یکی از امنترین انواع چک میباشد. در این نوع از چک، بانک چک را بصورت رمزدار برای بانک دیگری صادر میکند. بدین صورت که مبلغ چک را به حساب شخص موردنظر در بانک دیگر منتقل مینماید. توجه داشته باشید که امکان صدور این نوع از چک در وجه حامل یا بصورت انتقال به دیگری وجود ندارد. همچنین چک بین بانکی را نمیتوان بصورت وجه نقد دریافت نمود.
چک مسافرتی نیز یکی دیگر از انواع چک صادره توسط بانکها میباشد که دریافت مبلغ آن تنها توسط همان بانک و شعب مختلف آن قابل دریافت میباشد.
چکهایی که توسط اشخاص یا همان صاحبان حساب صادر میشود، شامل چکهای عادی و چکهای گواهیشده یا تأییدشده میباشد. چک عادی یکی از رایجترین انواع چک است که توسط اشخاص، صادر شده و تقریبا همه با آنها آشنایی دارند و چک تأییدشده یا گواهیشده نیز نوعی از چک میباشد که پرداخت وجه چک توسط بانک تأیید یا تضمین میشود. مطلب مرتبط: نحوه ظهر نویسی چک و مسئولیت آن
همانطور که پیش از این نیزاشاره کردیم و احتمالا همه شما عزیزان نیز این مسئله را شنیدهاید، قوانین جدیدی در سال ١٣٩٧ توسط مجلس شورای اسلامی تصویب گردید که از ابتدای سال ١۴٠٠ یعنی دقیقا از روز ١۴ فروردین سال ١۴٠٠ اجرایی شد. اما این تغییرات یا اصلاحیات چه بودند؟ در ادامه هریک از آنها را برخواهیم شمرد.
یکی از نگرانیها و پرسشهای متداول مردم در خصوص قوانین جدید چک، آن است که با این تفاسیر پس تکلیف چکهای قدیمی چه میشود؟ آیا چکهای قدیمی فاقد اعتبار و از رده خارج میباشد؟ خیر. چکهای قدیمی نیز تابع قوانین زمان صدور خود بوده و همچنان دارای اعتبار میباشند تا بالاخره ازچرخه خارج شوند. چرا که قوانین جدید تنها برای دسته چکهای جدید میباشد.
ثبت اطلاعات چکهای جدید در سامانه الکترونیکی صیاد از طریق اپلیکیشنهایی چون اینترنتبانکها، اپلیکیشنهای بانکها، ارسال پیامک یا مراجعه حضوری به شعب بانکها انجام میشود.
در نهایت…
از همراهی شما خوبان متشکریم. امیدواریم که مطالب موجود در این نوشتار در خصوص قوانین جدید چک برایتان مفید و کارساز بوده باشد. حال چنانچه در خصوص قوانین مختلف جدید چک، سوال یا ابهامی برایتان مطرح است یا در این خصوص دچار مشکل شدهاید با ما و تیم تخصصی حقوقی ما در میان بگذارید.